Zvukaři využili škálu mikrofonů DPA pro světové turné skupiny Blink-182 2023/2024

Zvukaři využili škálu mikrofonů DPA pro světové turné skupiny Blink-182 2023/2024

Reference

Turné blink-182 World Tour 2023/2024, původně označované jako „reunion tour“, je oslavou 30. výročí kapely a prvním turné s původním zpěvákem a kytaristou Tomem DeLongem od roku 2014. Vzhledem k významu turné se FOH inženýr Charles Izzo a odposlechový zvukař Ray Jeffrey zaměřili na celou řadu vokálních a nástrojových mikrofonů značky DPA Microphones.

srpen 2024

Izzo a Jeffrey společně vybrali vokální mikrofony d:facto 4018VL pro DeLonge a baskytaristu Marka Hoppuse. Mikrofony DPA nasazují také na bicí soupravu Travise Barkera, včetně mikrofonu 4055 pro kopák, dvojici 2011 pro bubínek  a hi-haty, široce kardioidní 4015 pro underheady a 4099 pro všechny ostatní nástroje, včetně přechodů a cowbellu.

Když jsme s Charliem dostali tento úkol, museli jsme začít úplně od začátku a bylo na nás, abychom zjistili, jaký výběr mikrofonů bude nejlepší. Na základě mých zkušeností se spolehlivostí DPA, když jsem byl na turné s Lorde, a v kombinaci s Charlieho zkušeností s těmito mikrofony při práci s kapelou Passion Pit, jsme se rozhodli, že to bude perfektní volba i pro Blink-182. Zpočátku jsme přivezli několik DPA mikrofonů a jakmile jsme si uvědomili, že Tom a Mark jsou s nimi nesmírně spokojeni, pokračovali jsme v tomto směru dál. Nyní je 95 % našich mikrofonů DPA.

Ray Jeffrey , Montorengineer
Monitor Engineer, Ray Jeffrey and FOH Engineer, Charles Izzo. Photo: Brian Diaz

Když mluvíme o vokálních mikrofonech, Izzo a Jeffrey upřednostňují DPA d:facto z několika důvodů. Izzo k tomu poznamenává: "Pro mě osobně je to tak přirozeně znějící mikrofon, opravdu zachytí každou nuanci a charakteristiku vokálu velmi čistě a transparentně. Je také velmi robustní."

"U mě to je stejné," dodává Jeffrey. "Jsou to, velmi transparentní mikrofony, když se k nim  rozhodnete přidat barvu, skutečně slyšíte, co děláte; znějí skvěle."

Na bicí soupravě je 4055 obzvláště oblíbený. „V mých očích nikdy nebylo otázkou, který mikrofon pro kopák na tomto turné použijeme - od začátku to byl 4055,“ vysvětluje Jeffrey. „Používal jsem 4055 s Lorde a z této zkušenosti jsem věděl, že je to skvělý mikrofon.“
„Podle mě má 4055 takový velký, bombastický charakter ve všech dobrých ohledech, které byste u kopáku chtěli, a ne podivné, přehnané zesílení, které můžete najít u jiných značek,“
dodává Izzo. „Zní prostě jako velký, přirozený, kulatý kopák, který mohu snadno ovládat a zabarvovat jak chci.

"4015 byly také skvělou volbou pro uderheady,“ pokračuje Izzo. „Je to bláznivé jak skvěle zní - skoro jako byste při jejich poslechu stáli přímo před bicí soupravou. A pokud jde o 2011, bubínek s nimi zní prostě skvěle".

Potřebujete poradit s výběrem vhodného mikrofonu pro váš zpěv nebo ozvučení nástroje či celé kapely? Poradíme vám.

Jan Šafařík

jan.safarik@audiopro.cz+420 605 219 170

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com